Your Cart

Hvorfor betyr immaterielle rettigheter (IPR) noe?

SmartGroup var det første selskapet som ble innvilget et patent for trådløse sykkelbremser tidlig i 2021. Denne artikkelen forklarer hvorfor IPR er viktig og hvorfor det er avgjørende for vår vekststrategi.

SmartGroup var det første selskapet som ble tildelt et patent for trådløse sykkelbremser tidlig i 2021. Denne artikkelen forklarer hvorfor IPR betyr noe og hvorfor det er viktig for vekststrategien vår.

SmartGroup var det første selskapet som ble tildelt et patent for trådløse sykkelbremser tidlig i 2021. Siden den gang har vi fått to nye patenttildelinger for nye teknologiapplikasjoner for rullestoler, rollatorer, vogner og mer. Patentene dekker unike funksjoner som automatisk parkeringsbrems og lås, justerbar bremsespak og trådløs følgebrems.

Vi utvikler vår IPR-portefølje og strategi sammen med ledende internasjonalt IPR-rådgivningsfirma, Meissner Bolte GmbH. Med over 110 års erfaring fra et bredt spekter av bransjer, er ekspertisen deres innen patenter, varemerker og designbeskyttelse verdifull.

Denne artikkelen forklarer hvorfor immaterielle rettigheter (heretter IPR) betyr noe og hvorfor det er viktig for vekststrategien vår.

«SME-er (småbedrifter) som søker patenter, varemerker eller design har større sjanse for rask vekst og suksess enn de som ikke gjør det» Julian Crump, FICPI

Beskyttelse av ideer

Når du har en utmerket idé til et produkt eller en tjeneste, vil det alltid være folk som vil ønske å duplisere suksessen din og selge ideene dine som sine egne. Avhengig av individuelle forhold kan du bruke patenter, varemerker eller opphavsrett – som alle dekker ulike områder av immaterielle rettigheter. Disse kan hindre konkurrenter eller hvem som helst annen i å bruke ideene dine til sin egen profitt uten ditt samtykke.

Sykkelbremser er ganske universelle som produkt; derfor er IPR viktig for oss. Vi vet at mange aktører potensielt vil dra nytte av å gå elektronisk og trådløst. IPR hjelper oss å være et skritt foran.

Global konkurranse

Det som skiller en oppstart fra resten av konkurrentene, er skjoldet av beskyttelse som er tilrettelagt av dens IPR som beskytter dens merkevare, ide, innovasjon og kreativitet. Med stadig mer global og gjennomsiktig konkurranse innen de fleste teknologisegmenter, er IPR avgjørende for å beskytte verdien din og markedsmulighetene dine. Det er viktig å huske på at ingen andre vil sjekke om din intellektuelle eiendom blir krenket; det er ditt ansvar å sørge for at ingen andre bruker eiendelene dine.

Lisensieringsstrategi

Teknologilisensavtaler med industrielle aktører er vanlige for å kommersialisere ny teknologi. Med en allsidig plattformteknologi ser SmartGroup på lisensiering som svært relevant og attraktiv for å skalere virksomheten vår. IPR er en viktig verdi driver i denne forretningsmodellen, som beskytter deg selv og din forretningspartner.

Under radaren

En oppstart kan bruke IPR-prosessen selv for å styrke beskyttelsen og opprettholde seg under radaren, for eksempel handelshemmeligheter eller PCT-patent-søknader. Slik beskyttelse er viktig, spesielt for teknologi der utvikling tar mange år eller er svært usikker. Det kjøper deg tid til å fullføre innovasjonen før patentet.

Verdiskapning

IP-rettigheter skaper en beskyttende innpakning rundt en immateriell eiendel – låser inn verdi og gjør den omsettelig gjennom lisensiering, pooling, verdipapirisering eller oppkjøp. Uten IPR-er er investeringer som selskaper gjør i utvikling av nye produkter og prosesser, eller til og med bare i å utvikle nye produktideer, i fare. Det er litt som å lage en vakker hage uten å sette opp et gjerde for å holde kaninene ute.

Færre enn 9 prosent av SMB-er eide minst en hoved-IP-rettighet (et patent, varemerke og design). I motsetning til dette, er tallet nærmere 60 prosent for større selskaper.

I en rapport publisert av World Intellectual Property Organisation (WIPO) i 2017, står det: «1/3 av verdien av produserte produkter som handles over hele verden, kommer fra ‘immateriell kapital’, som merkevarebygging, design og teknologi.» Derfor er IP en avgjørende eiendel og en allomfattende stimulus for investorer. For oppstartsselskaper er betydningen av IPR som en verdiskaper enda høyere, sannsynligvis opptil 100% av verdien.

M&A-verktøy

IPR-er har utviklet seg til å bli en av de viktigste eiendelene i M&A-avtaler. Når du begynner på din entreprenørreise, står ikke M&A øverst på prioriteringslisten din, men det er ingen tvil om at det kan føre til et svært lukrativt og gunstig resultat. Videre, med begynnelsen av globaliseringen og raske fremskritt innen teknologisk utvikling, har IP blitt en av de viktige faktorene som driver en M&A-avtale hjem.

IP virker som et betydelig forhandlingsmoment for oppstartsselskaper for å dra nytte av den beste avtalen mulig når det gjelder M&A. Det gir oppstartsselskapet en ustoppelig konkurransefordel ettersom IPR-er inneholder den innebygde unikheten og kreativiteten som finnes innen selskapet. Et selskaps forstand og evne til å skape og opprettholde IP gjenspeiler potensialet for å bli et attraktivt oppkjøp for en investor.

Endre spillfeltet

Til slutt er en mindre åpenbar grunn til å forfølge IPR den motiverende effekten på teamet ditt. IPR skjerper fokuset i gruppen og hjelper til med å endre tankesettet deres. I SmartGroup liker vi å si at vi kjemper over vår vektklasse. Vår IPR gir oss en plass blant de store selskapene rundt bordet. For å kommersialisere innovativ teknologi på globale markeder, kan IPR være verktøyet som tar deg til målstreken.

Hvis du ønsker å lære mer om vår IPR, ta kontakt: morten@smartgroup.no

Choose language/region

Regnskap

På tide med et digitalt ERP-system? Start skyreisen hos oss!

Visma

Visma.net ERP
Visma Business NXT
Visma Business

Uni Economy

For regnskapsbyråer

Rapportering

Abacus Ratio

Abacus Ratio er et fremoverlent regnskapsbyrå som tilbyr smarte løsninger.

Lønn/HR

Smarte apper til folket! Reiser, utlegg, ferie, fravær og godkjenning gjøres enkelt via telefon.

Lønnssystem

Visma.net Payroll
Visma.net Lønn
Huldt & Lillevik

Reiser og utlegg

Visma.net Expense

Ferie og fravær

Visma.net Calender

Logistikk

Våre løsninger sørger for en smooth logistikkprosess Snakk med oss først – dette kan vi!

Visma.net ERP

Lagerstyring

Håndterminal

Netthandel

Avare

Avare logistikk er en komplett lager- og logistikkløsning som er en del av Uni Micro og Soft Rig sitt skybaserte økonomisystem.

IT/drift

Bekymret for IT-sikkerhet? Vi sørger for at du sover godt om natten!

Microsoft

Microsoft 365
Microsoft Azure
Microsoft Teams

IT-tjenester

Abacus IT Nett
Abacus Klientdrift
Abacus Backup
Abacus One
Abacus NaaS
Abacus Helsesjekk

Servere og datautstyr

Møteromsløsning

Prosjektstyring

Glipper viktige elementer i prosjektene? Få grep med Visma.net Project Management!

Visma.net Project Management

Gir deg alt i én løsning: Prosjektstyring, ressursallokering, timeregistrering og fakturering.ersikt over timene i din bedrift.

Timeregistrering

eWare er et intuitivt og enkelt timeføringssystem som fortløpende gir deg full oversikt over timene i din bedrift.

Contracting Works

Ordre- og prosjektstyring med håndtering av timer, materiell og dokumentasjon mot ordre, repeterende ordre og prosjekt/anlegg.

CRM/salg

Sørg for at dine kunder får en god kundereise! Med SuperOffice får du kontroll

SuperOffice